Розробки уроків

Методична розробка відкритого уроку
виробничого навчання

Урок веде майстер в/н – Петрюк Л.І.
Тема програми: Економіка підприємства
Тема уроку:.Розрахунок обсягів виробництва і виробничої програми підприємств, нормування товарних запасів та сировини,розрахунок валових витрат, собівартості продукції,прибутку та рентабельності.
Схема методичної розробки:
-  Характеристика теми.
-  Планування вивчення теми.
- Навчально - технічна документація та дидактичні матеріали, що застосовуються при вивченні теми.
-  Методичні рекомендації по проведенню уроку в/н.
          -  Список літератури.
Характеристика теми:
Тема «Економіка підприємства» - це перша тема виробничого навчання  з оволодіння навиками економічних показників, рішення вправ з  розрахунків обсягів виробництва і виробничої програми підприємств, нормуванню товарних запасів та сировини на різних підприємствах, розрахунків валових витрат, собівартості продукції, розрахунків прибутку та  рентабельності на підприємствах.
Попередні теми  з «Економіки підприємств», «Основ економічного аналізу» забезпечили загальні знання про визначення цих показників.
Одержані уміння на навички дають учням спроможність оволодіти навиками розрахунків та будуть використовуватися при вивченні наступних тем програми :«Облік витрат» та «Облік доходів і фінансових результатів».
Мета уроку:
Навчальна:
Ä Формування практичних вмінь та навичок щодо виконання розрахунків з економіки підприємства.
Ä Розширити знання учнів із теми «Економіка».
Ä Повторити, закріпити та підсумувати навчальний матеріал з економіки підприємства.
Ä Навчити учнів застосовувати здобуті знання на практиці.
Розвиваюча:
Ä Сприяти логічному мисленню, уваги, пам’яті.
Ä Вміння порівнювати набуті знання.
Ä Розвивати вміння аналізувати.
Ä Розвивати пізнавальну активність та самостійність, логічне мислення при вирішенні конкретних виробничих ситуацій.
Виховна:
Ä Виховувати почуття колективізму, відповідальності за спільну справу.
Ä Виховувати охайність, акуратність в роботі.
Ä Виховувати пізнавальну зацікавленість до предмету, та привчати працювати творчо.
Ä Прищепити почуття відповідальності, порядності та  поваги до обраної професії.
Тип уроку:  урок формування складних умінь.
Форма проведення: Комбінований урок з елементами методів активного  навчання (Урок-гра, вирішення практичних задач).
Матеріально -технічне забезпечення уроку : електронна презентація, комп’ютери, мультимедійний екран, інтерактивна дошка, мультимедійний проектор, завдання в програмі PowerPoint, унаочнення, картки із завданням, таблиця з критеріями оцінювання навчальних досягнень учнів, робочий зошит, калькулятори, робочий інструмент.
          Міжпредметні зв’язки: “Бухгалтерський облік», «Економіка підприємства», «Основи економічного аналізу», «Оподаткування».



Структура уроку:
1. Організаційний момент
2.      Вступний інструктаж 
2.1.  Мотивація навчальної діяльності учнів
2.2. Повідомлення теми, мети, плану уроку та критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів
2.3. Актуалізація опорних знань учнів. Перевірка знань учнів з теоретичного матеріалу.
2.4   Вивчення нового матеріалу.
3.       Поточний  інструктаж та самостійна робота учнів
4.        Заключний інструктаж
         5.        Повідомлення домашнього завдання.
Хід уроку
1.      Організаційна частина: 5-хв.

·        привітання майстра в/н;
·        перевірка наявності  учнів;
·        перевірка готовності  учнів до  уроку;
·        психологічне налаштування  учнів на роботу.
2.      Вступний інструктаж: 100 хв.

   2.1.  Мотивація навчальної діяльності учнів (5 хвилин).
Майстер   в/н.
Девіз нашого уроку : “Наука, довіра, незалежність”.
На гербі бухгалтерів, що визнаний в якості інтернаціональної емблеми облікових працівників, зображені сонце, ваги та крива Бернулі і написаний девіз “Наука, довіра, незалежність”. Сонце символізує освітлення бухгалтерським обліком фінансової діяльності, ваги – баланс, а крива Бернулі – символ того, що облік, який виник одного разу, буде існувати вічно.
Наука бухгалтерії – це міст, який поєднує економіку і право, тому практикуючий бухгалтер виступає як юрист, суддя учасників господарських процесів, і, що може бути більш важливе, як їх економічний радник. Право – невід’ємна частина бухгалтерського обліку, але далеко не весь бухгалтерський облік. У всьому світі бухгалтерський облік часто називають “абеткою” або “мовою бізнесу”, інструментом ділових стосунків.
Історія розвитку бухгалтерського обліку свідчить про те, що він представляє собою самостійну галузь наукових знань, яка має певні системоутворюючі ознаки, а саме на їх підставі облік вважають складовою частиною системи економічних наук.
Бухгалтерський облік є самостійною економічною наукою і певною областю практичної суспільної діяльності. Бухгалтерія не існує ізольовано від економіки. Бухгалтерія розвивалась у відповідь на економічні запити суспільства.
В сучасних умовах ринкової економіки бухгалтери повинні мати знання в області економіки, а економісти – вмити читати бухгалтерський баланс.
Економіка на даний час досить близька до бухгалтерського обліку і ці дисципліни тісно пов’язані  між собою. Щоб стати бухгалтером, потрібно не тільки добре рахувати, але й вільно орієнтуватися у різноманітних змінах, які відбуваються в обліку та звітності в Україні. Тільки тоді можна говорити, що людина є справжнім бухгалтером-спеціалістом, коли вона орієнтується як в деталях, так і в загальних процесах, які відбуваються в бухгалтерському обліку на різних рівнях його проведення.

    2.2. Повідомлення теми, мети, плану уроку та критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів (5 хвилин).
Майстер   в/н.
Тема нашого уроку «Економіка підприємства».
Сьогодні на уроці ви зможете продемонструвати знання, які ви отримали на минулих уроках виробничого навчання, з предметів «Економіка підприємств» , «Бухгалтерський облік», «Основи економічного аналізу», «Оподаткування», а також  отримати нові знання стосовно вправ з  розрахунків обсягів виробництва, виробничої програми, нормування товарних запасів та сировини на різних підприємствах, валових витрат та собівартості, прибутку та рентабельності.
Навчальна мета   уроку:
- Формування практичних вмінь та навичок щодо виконання розрахунків з економіки підприємства;
-   Розширити ваши знання із теми «Економіка»;
- Повторити, закріпити та підсумувати навчальний матеріал з економіки підприємства;
-   застосовування здобутих  знань на практиці.
Оцінювання ваших знань буде відбуватися за критеріями, наведеними в таблиці, які відображають основні види вашої діяльності на уроці.

2.3. Актуалізація опорних знань учнів. Перевірка знань учнів з теоретичного матеріалу. (Додаток 1)  (30 хвилин)
Проводиться у вигляді інтелектуальної гри.

1. Група ділиться на три команди.
2. Першою вибирає питання і відповідає та команда, яка за жеребом буде першою і так далі. При правильній відповіді на рахунок команди записується відповідне число балів, при неправильній відповіді команда штрафується на відповідне число балів і інша команда може дати відповідь.
3. Сектор "Кіт у мішку". Команда передає право відповіді однієї з команд-суперниць.
4. Сектор "Питання-аукціон". Команда призначає будь-яку ціну за запитання, але не нижче номінальної та не вище суми балів, що є на рахунку команди.
5. Сектор "Своя гра". Команда має право збільшити або зменшити ціну питання на свій розсуд, але не більше ніж у два рази.
6. Сектор "Щасливий випадок". Команда отримує зазначену на табло суму балів.

                        Синій раунд
Обсяг виробництва,
виробнича програма
Нормування товарних запасів та сировини
Валові витрати,
собівартість
Прибуток та рентабельність
10
10
10
10
20
20
20
20
30
30
30
30
40
40
40
40
50
50
50
50

Тема: «Обсяг виробництва. Виробнича програма» Питання:
10 балів.
Асортимент продукції підприємства – це:

а) склад і співвідношення виробів у загальному обсязі виробництва;
б) перелік видів продукції, що виробляються;
в) різновиди виробів у межах номенклатури продукції;
г) правильні відповіді “Б” і “В”

20 балів.
Номенклатура продукції підприємства - це:

а) перелік виробів за назвами, сортами, профілями у заданій кількості;
б) перелік передбачених для виготовлення видів продукції за укрупненими назвами;
в) обсяг виробництва продукції у натуральних, вартісних і трудових показниках;
г) співвідношення випуску окремих виробів у їх загальному обсязі.

30 балів. “Щасливий випадок”.

40 балів. “Своя гра”
Внутрішньозаводський оборот - це:

а) кількість продукції підприємства, яка використовується всередині нього для подальшої переробки;
б) кількість продукції підприємства, що реалізована за межі підприємства;
в) вартість готової продукції, що реалізована робітникам підприємства за внутрішніми цінами підприємства;
г) вартість продукції, переданої із одного цеху в інший.

50 балів. “Питання аукціон”
Для розрахунку обсягу валової продукції не треба знати:

а) обсяг товарної продукції;
б) зміну залишків готової продукції на складі;
в) зміну обсягів незавершеного виробництва;
г) зміну обсягів випуску продукції для внутрішньозаводського споживання (інструменти, оснащення, запчастини).

Тема: «Нормування товарних запасів та сировини» Питання:
10 балів. “Кіт у мішку”
Оборотні кошти підприємства складаються з:

а) суми оборотних засобів І готової продукції;
б) різниці між оборотними фондами і фондами обігу;
в) суми оборотних засобів і коштів на рахунках підприємства;
г) суми оборотних фондів і фондів обігу підприємства.

20 балів.
Нормативи оборотних коштів — це:

а) науково-обгрунтовані величини елементів оборотних коштів у виробничих запасах, у незавершеному виробництві, у витратах майбутніх періодів, у залишках готової продукції;
б) нормативна величина оборотних коштів, що визначається як добуток денної потреби в ресурсі і норми запасу в днях;
в) мінімальні потреби в ресурсах на один цикл виробництва у грошовій формі;
г) норми витрат матеріалів і сировини на готову продукцію протягом року

30 балів.
Норматив виробничих запасів - це нормативна величина оборотних коштів, яка визначається як:

а) відношення середньодобової за цикл суми витрат виробництва до собівартості виробу;
б) сума нормативів виробничих запасів і готової продукції на складах;
в) сума коштів на початок періоду і планових витрат за винятком величини погашення витрат за рахунок собівартості;
г) добуток денної потреби в ресурсі і норми запасу в днях.

40 балів. “Питання аукціон”
Норматив оборотних коштів у залишках готової продукції - це нормативна величина, яка визначається як:

а)    сума фондів обігу і вартості продукції на робочих місцях;
б)    сума нормативів виробничих запасів і готової продукції на складах;
в)   сума коштів на початок періоду і планових витрат за винятком величини погашення витрат за рахунок собівартості;
г)    добуток собівартості добового випуску продукції на норму запасу
готової продукції на складі в днях.
 50 балів. “Щасливий випадок”.

Тема: «Валові витрати, собівартість» Питання:

10 балів.
Витрати - це:

а) зменшення активів:
б) збільшення зобов 'язань;
в) зменшення власного капіталу (за винятком його розподілу між власниками):
г) усе перелічене вище

20 балів. “Щасливий випадок”

30 балів.
Як взаємопов'язані собівартість і ціна?

а) собівартість є базою ціни товару;
б) собівартість є обмеженням виробництва продукції, ринкова ціна якої
нижча від собівартості;
в) відповіді "а" і "б" доповнюють одна одну;
г) вони ніяк не пов язані.
40 балів. “Своя гра”
В собівартість продукції включають:

а) витрати на виробництво продукції;
б) витрати на збут продукції;
в) витрати на обслуговування і управління цими процесами;
г) усі відповіді правильні.

50 балів. “Кіт у мішку”
Ціна-це:

а)    грошовий вираз вартості товару чи послуги;
б)      побажання підприємця;
в)   відображення споживчої корисності товару чи послуги у конкретних
ринкових умовах;
г)       відповіді "а" і "в" доповнюють одна одну.

Тема: «Прибуток та рентабельність» Питання:
10 балів.
Валовий прибуток підприємства - це:

а) частина виручки що залишається після відшкодування витрат на виробничу та комерційну діяльність підприємства
б) різниця між чистою виручкою від реалізації продукції та виробничою собівартістю
в) різниця між загальним доходом підприємства та податками з продажу
г) суми будь-яких витрат  що здійснюються як компенсація товарів (робіт, послуг)

20 балів.
Чистий прибуток - це:

а) різниця між доходами і витратами
б) різниця між виручкою від реалізації податковими платежами і виробничою собівартістю продукції
в) сума прибутку від основної діяльності від іншої діяльності від неопераційної діяльності
г) різниця між" загальним прибутком і податком з прибутку

30 балів. “Щасливий випадок”.

40 балів. “Своя гра”
Загальний прибуток від звичайної діяльності до оподаткування —це:

а) різниця між доходами і витратами
б) різниця між виручкою від реалізації податковими платежами і виробничою собівартістю продукції
в) сума прибутку від основної діяльності від іншої діяльності від неопераційної діяльності
г) різниця між загальним прибутком і податком з прибутку

50 балів. “Питання аукціон”
Показники рентабельності характеризують:

а) ефективність використання ресурсів;
б) швидкість обороту оборотних коштів;
в) незалежність підприємства від довгострокових зобов 'язань;
г) платоспроможність підприємства.

Майстер в/н підводить підсумки гри, визначає переможця.

2.4  Вивчення нового матеріалу – 60 хвилин.
Майстер використовує опорні конспекти № 1, 2, 3, 4 та інструкційні карти , поясняє учням  порядок рішення вправ з розрахунку рішення вправ з  розрахунків обсягів виробництва і виробничої програми підприємств, нормуванню товарних запасів та сировини на різних підприємствах, розрахунків валових витрат, собівартості продукції, розрахунків прибутку та  рентабельності на підприємствах.


















ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ № 1

«РОЗРАХУНОК ОБСЯГІВ ВИРОБНИЦТВА І ВИРОБНИЧОЇ ПРОГРАМИ»

Тема 12.1. Розрахунок обсягів виробництва і виробничої програми.
Мета роботи : оволодіти методикою розрахунку основних показників обсягу виробництва і реалізації продукції.
 
1. Обсяг товарної продукції в грошовому виразі визначається за формулою:
  15                                                                (1)
де Ці – оптова ціна і-го виробу, грн.
2. Обсяг валової продукції в грошовому виразі визначається за формулою:
  ВП = ТП+ (НЗВк – НЗВп)+(Nк – Nn) ,                                (2)
де НЗВк, НЗВп – вартість залишків незавершеного виробництва і напівфабрикатів, виготовлених відповідно на початок і кінець року, грн.;
Nk, Nn – вартість залишків оснастки, запчастин, обладнання свого виробництва на початок і кінець року, грн.
3. Обсяг реалізованої продукції визначається за формулою:
РП = ТП + Он – Ок ,                                                                                                    (3)
де Он – залишок товарної продукції на складі (або відвантаженої) на початок планового періоду, грн.;
Ок – теж саме на кінець планового періоду, грн.
4. Чиста продукціявідображає знов створену вартість.
image021,                                                           (4)
де М – вартість всіх матеріалів;
А – амортизаційні відрахування основних фондів, перенесені на вартість товарної продукції.


ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА № 1

«РОЗРАХУНОК ОБСЯГІВ ВИРОБНИЦТВА І ВИРОБНИЧОЇ ПРОГРАМИ»
 Задача - Приклад 1
Визначити обсяг товарної, валової і реалізованої продукції машинобудівного підприємства:
 
 
Показники
Кількість, шт.
Оптова ціна за 1 шт., грн.
Сума, тис. грн.
Готові вироби
На початок року
На кінець року
А
5000
600


Б
12000
110


В
50000
151


Залишок незавершеного виробництва


15 100
12 300
Залишок готової нереалізованої продукції на складі готової продукції



18 100

16 000
Залишок запасних частин



8 100

10 200
Залишок готової продукції відвантаженої, але неоплаченої




14 000


15 000
  Розв’язання:
1. Визначити обсяг товарної продукції:
ТП = 5000 ´ 600 + 12000 ´ 110 + 5000 ´ 151 = 1187 (тис. грн.).
2. Визначити обсяг валової продукції:
ВП = ТП + (НЗВк – НЗВн) + (Nк – Nн) = 1187 + (12300 – 15100) + (10200 – 8100) = 11170 тис. грн.
3. Визначити обсяг реалізованої продукції:
РП = ТП + (Он – Ок) + (Офп – Онн) = 1187 + (16000 – 18100) + (15000 – 14000) = 10770 тис. грн.
 
Задача- приклад 2.
Обчисліть план збуту продукції підприємства на основі таких даних :
В минулому році підприємство випустило 1000 виробів А 3000 виробів Б. У плановому періоді збільшиться виробництво цих виробів на 10%.
Цена виробів складає відповідно 5 та 6 тис.грн.
Крім того, буде виготовлено комплектуючих виробів на суму 250 тис.грн, з них- на 1500 тис.грн.- для сторонніх замовників.
Залишки нереалізованої продукції на складі становитимуть на початок планового періоду 2 млн.грн, на кінець- 0,5 млн.грн.
Розв’ язання :
1.                Плановий обсяг збуту (реалізації) продукції визначаємо за формулою :
РП= ТП+ Згп н - Згпк
2.                Визначаемо обсяг товарної продукції:
ТП- це обсяг готової продукції, напівфабрикатів, призначених для реалізації на сторону, а також робіт і послуг промислового характеру, що виконані для інших підприємств.
ТП= 5* 1000*110%/ 100% + 6*3000*110%/100% + 1500= 5*1100+ 6*3300 +1500= 5500+ 1980+1500= 26800 тис.грн
3.     РП= 26800+ 2000-500= 28300 тис.грн


















ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ  № 2

12.2 «НОРМУВАННЯ ТОВАРНИХ ЗАПАСІВ ТА СИРОВИНИ НА РІЗНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ»
Запаси підрозділяються на товарні й виробничі.
Виробничі запаси — частина сукупних запасів, призначених для виробничого споживання.
До виробничих запасів відносять сировина, матеріали, що надійшли до споживачів, але ще не використані й не піддані переробці.
Товарні запаси — частина сукупних запасів, що перебуває в підприємств-виготовлювачів у вигляді готової продукції й у каналах сфери обігу (запаси у дорозі та запаси на підприємствах торгівлі).
Товарні запаси підрозділяються на запаси засобів виробництва й запаси предметів споживання.
За функціями запаси підрозділяють на наступні види:
·                     поточні (циклічні) запаси, створюються протягом середньостатистичного виробничого періоду, або запаси обсягом в одну партію;
·                     резервні (страхові, буферні) запаси — запаси для компенсації випадкових коливань попиту або пропозиції, а також спекулятивні запаси, створені на випадок очікуваних змін попиту або пропозиції;
·                     автономні запаси, створені для здійснення діяльності в кожному зі сполучних пунктів процесу з відносною незалежністю друг від друга.
За місцем розміщення поділяють на наступні види:
·                     складські запаси — запаси розміщені на складах
·                     перехідні (технологічні, транзитні) запаси: рухаються з однієї частини логістичної системи в іншу
Норматив товарних запасів – це оптимальний розмір товарних запасів, який би безперебійну продаж товарів мінімуму витрат.
Товарні запаси в днях обороту обчислюються діленням абсолютної величини запасів (на певну дату) на середньоденний товарообіг відповідного періоду:
Vз = З Т / О                                                                         (1)
Де Vз - рівень товарних запасів, дні обороту;
3 - сума товарних запасів;
О - обсяг товарообігу;
Т - число днів в періоді.
Розміри товарних запасів безпосередньо зв'язані зі швидкістю обігу товарів. При незмінному обсязі товарообігу прискорення оборотності товарів призводить до зниження товарних запасів, і, навпаки, уповільнення оборотності вимагає більшої маси товарних запасів.
Швидкість обігу товарів або час, за який реалізуються товарні запаси, розраховується за формулою:
Д = Зср Т / О                                                                         (2)
де Д - швидкість обігу товарів.
Зср - середній товарний запас (розраховується як середня хронологічна)
О - об'єм товарообороту
Т - кількість днів в періоді
Швидкість обігу товарів може висловлюватися і числом оборотів:
С = О / Зср                                                                             (3)
Або    С = Т / Д                                                                      (4)
Де С - число оборотів;
О - обсяг товарообігу;
3ср - середній товарний запас;
Т - число днів в періоді;
Д - швидкість обігу товарів, дні.
Прискорення часу обігу товарів має велике значення: підвищує економічну ефективність всього суспільного виробництва, впливає на темпи відтворення, являючись водночас важливою умовою підвищення рентабельності торгової діяльності підприємства.
Оборотність товарів можна прискорити тільки за рахунок вдосконалення всієї торговельно-комерційної і економічної роботи підприємства. Це вимагає глибокого розуміння впливу різноманітних чинників на формування товарних запасів.



ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА № 1
«РОЗРАХУНОК ОБСЯГІВ ВИРОБНИЦТВА І ВИРОБНИЧОЇ ПРОГРАМИ»

Задача- приклад.
Визначте норматив товарних запасів у сумі і днях по роздрібному торговельному підприємству на 3 квартал, використовуючи такі данные:
План роздрібного товарообігу 4 050 тис. грн.
Надходження товарів у даному періоді очікується 4172 тис.грн.
Фактичні товарні запаси початку 3 кварталу - 1 190 млн. крб., зокрема підлягають поверненню постачальникам на 85 млн. руб.
Рішення:
Норматив запасів (М) розраховується множенням норми товарного запасу в днях (З) на одноденний товарообіг підприємством (Т):
Н=З*Т, (1)
Чтобы визначити норму товарного запасу в днях, всі елементи запасу складаються:
Зi = ai + bi + 1/2 ci + di, (2)
где
ai - запас тимчасово приймання і передпродажної підготовки i-го товару,
bi - робочий запас i-го найменування,
ci - частота завезення i-го товару в днях,
di - страхової запас i-го найменування.
Чисті товарні запаси на початок періоду рівні 1105 тис.грн. (1190-85).
Т.ч., сальдо поставок-продаж = 1227 тис.грн (1190 – 85 – 4050 + 4172), як і становитиме величину товарних запасів наприкінці периода.
Уровень товарних запасів дорівнює за розрахунками за такою формулою (1) становить 27 днів (1227 * 90 / 4050).


ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ  № 3
12.3 «РОЗРАХУНОК ВАЛОВИХ ВИТРАТ ТА СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ»
Мета роботи : оволодіти методикою обчислення собівартості окремих видів продукції, складання кошторису непрямих витрат.
 
Собівартість виробу включає в себе прямі й непрямі затрати. Прямі затрати безпосередньо пов’язані з виготовленням певного виду продукції і можуть бути розраховані на одиницю продукції прямо. Якщо виготовляється один вид продукції, всі затрати – прямі. Непрямі витрати неможливо розрахувати на окремі види продукції, оскільки вони зв’язані з виготовленням різних виробів.
Калькуляція – розрахунок собівартості окремого виробу. Розрахунок собівартості окремого виробу відбувається за такими статтями калькуляції:
 
Статті затрат
Методи розрахунків
Сума за продук-цію, тис. грн.
1
2
3
4
1.
Основні матеріали (за вирахуванням зворотних відходів)
 
 
2.
Покупні вироби
 
 
3.
Основна заробітна плата виробничих робітників
 
 
4.
Додаткова заробітна плата виробничих робітників
% ´ 3 ряд.
 
5.
Відрахування на соціальні потреби
% ´ (3ряд + 4ряд.)
 
6.
Витрати на утримання та експлуатацію обладнання
% ´ 3 ряд.
 
7.
Цехові витрати
% ´ 3 ряд.
 
8.
Цехова собівартість
1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 ряди.
 
9.
Загальногосподарські (загальнозаводські) витрати
% ´ 3 ряд.
 
10.
Виробнича собівартість
(8 + 9) ряд.
 
11.
Позавиробничі витрати
% ´ 9 ряд.
 
12.
Повна собівартість
10 + 11 ряд.
 
 
 
ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА № 3
12.3 «РОЗРАХУНОК ВАЛОВИХ ВИТРАТ ТА СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ»
Задача- приклад.
         Калькуляція собівартості одиниці продукції підприємства представлена в таб.1.          Рівень рентабельності запланований у розмірі 15%.
Обчислити вільну відпускну ціну з ПДВ, і суму ПДВ, яка буде сплачено до бюджету.
Таблиця 1. – Калькуляція собівартості продукції
Статті калькуляції
Сума, грн.
1. Вартість основних і допоміжних матеріалів
95,6
2. Куповані напівфабрикати
75,5
3. Паливо та енергія на технологічні цілі
68,2
4. Зарплата основних виробничих робітників
32,5
5. Зарплата допоміжних виробничих робітників
4,3
6. Відрахування на соціальні заходи від заробітної плати
3,1
7. Загально виробничі витрати
77,9
8. Адміністративні витрати
35,8
9. Інші виробничі витрати
0,9
10. Всього виробнича собівартість
?
11. Витрати на збут
7,3
12. Повна собівартість
?
Розв’язок :
В основі відпускної ціни лежить собівартість продукції.
Спочатку обчислюємо вартість матеріальних затрат у собівартості продукції (МЗ) і повну собівартість (С):
МЗ = 95,6 + 75,5 + 68,2 = 239,3 (грн.)
У даному розрахунку витрати на матеріальні ресурси не враховують ПДВ, сплаченого постачальникам цих ресурсів, оскільки у витрати виробництва він не включається.
1.     С- Виробнича собівартість= 239,3 + 32,5 + 4,3 + 3,1 + 77,9 + 35,8 + 0,9= 393,8 грн
2.     Повна собівартість = ВИРОБНИЧА СОБІВАРТІСТЬ + ВИТРАТИ НА ЗБУТ= 393,8 + 7,3= 401,1 грн
3.     Планові накоплення – прибуток = повна собівартість * процент рентабельності
     Прибуток = 401,1*0,15= 60,17 грн
4.     Оптова ціна підприємства = повна собівартість + прибуток
     Оптова ціна підприємства = 401,1+ 60,17= 461,27 грн
5.     ПДВ= 20% від оптової ціни
ПДВ= 461,27 * 0,2= 92,25 грн
6.     Вільна відпускна ціна (оптова відпускна ціна)= оптова ціна підприємства + ПДВ
     Оптова відпускна ціна = 461,27 + 92,25= 553,52 грн


ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ  № 4
«РОЗРАХУНОК ПРИБУТКУ ТА РЕНТАБЕЛЬНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ»
Мета роботи: оволодіти методикою обчислення величин доходу, прибутку, рентабельності виробництва та окремих виробів.
 
Дохід – це виручка від підприємницької діяльності за вирахуванням матеріальних і прирівняних до них витрат (амортизація основних фондів, відрахування на соціальні потреби, платежі та витрати, які у кошторисі загальних витрат відносяться до “інших витрат”).
Прибуток – це та частина виручки, що залишається після відшкодування усіх витрат на виробничу і комерційну діяльність підприємства.
Загальна величина прибутку підприємства включає прибуток від реалізації продукції, матеріальних цінностей і майна, позареалізаційних операцій.
Прибуток від реалізації продукції обчислюється як різниця між обсягом реалізованої продукції (без урахування податку на додану вартість і акцизного збору) та її повною собівартістю.
Рентабельність – це прибутковість (дохідність) підприємства.
Рентабельність виробничих фондів (загальна рентабельність підприємства) визначається за формулою:
19                                                     (1)
де П – загальний прибуток підприємства за рік, грн.;
ОФ + ОК – середня величина основних виробничих фондів і оборотних коштів підприємства за рік, грн.;
Розрахункова рентабельність підприємства :
19
де Пч – чистий прибуток підприємства за рік, грн.
Рентабельність реалізованої продукції:
19                                                                           (2)
де Пр – прибуток від реалізації за певний період, грн.;
Ср – повна собівартість реалізованої продукції, грн.
Рентабельність певного виробу:
19                                                          (3)
де Рі – рентабельність і-го виробу, %;
Ці, Сі – відповідно ціна і повна собівартість і-го виробу, грн.

 ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА № 4
«РОЗРАХУНОК ПРИБУТКУ ТА РЕНТАБЕЛЬНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ»
ЗАДАЧА- Приклад
Розрахувати показники рентабельності пекарні за даними таблиці:
Асортимент
Річний обсяг реалізації, т
Повна собівар­тість, * грн.
Відпускна ціна,* грн.
Вага виробу, кг
Хліб пшеничний
70
0,63
0,75
0,9
Хліб житній
62
0,49
0,55
1,0
Батон
35
0,53
0,50
0,5
Булка українська
10
0,23
0,30
0,2
* ціни умовні.
  Середньорічна вартість основних виробничих фондів – 145 тис. грн. і нормованих оборотних засобів – 20,5 тис. грн.
  Розв’язання:
  Рентабельність окремих виробів обчислюємо за формулою:
19.
Рентабельність виробу “хліб пшеничний”:
  19= 19,04 %.
Рентабельність виробу “хліб житній”:
19  = 12,24 %.
Рентабельність виробу “батон”:
19  = 16,28 %.
Рентабельність виробу “булка”:
19  = 30,43 %.
Для обчислення рентабельності продукції пекарні слід розрахувати виручку від реалізації продукції (Вр) і собівартість реалізованої продукції (Ср):
ВР = 0,75 ´ 70000(0,9 + 0,55 ´ 62000 + 0,50 ´ 35000)0,50 + 0,3 ´ 10000)0,2 = 0,75 х 77777,78 + 0,55 ´ 62000 + 0,5 ´ 70000 + 0,3 ´ 50000 = 142 433,33 (грн.).
Прибуток від реалізації продукції:
Пр = Вр – Ср = 142433,33 – 120980,0 = 21453,33 (грн.).
Рентабельність продукції:
19  = 17,73%.
  Загальна рентабельність виробництва:
19  = 12,96%.



























3. Поточний інструктаж (самостійне виконання робіт учнями) – (230 хвилин).
Майстер в/н видає учням картки - завдання. Поясняє зміст завдань.
Спостереження виконання завдань учнями майстер проводить в процесі поточного інструктажу.
Цільові обходи майстер в/н виконує  з метою :
Перший обхід :
Перевірити як розпочато роботу.
         Другий обхід :
Перевірити правильність застосування формул для рішення задач.
Третій – четвертий обхід :
Перевірити правильність виконання розрахунків.
П’ятий обхід :
Перевірка виконання завдання.
 Прийняття і оцінювання виконаних завдань.
















КАРТКА- ЗАВДАННЯ
ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ  ДО ТЕМИ 12.1
«РОЗРАХУНОК ОБСЯГІВ ВИРОБНИЦТВА І ВИРОБНИЧОЇ ПРОГРАМИ»

1-й рівень- 0,25 УРБ
Задача 1.
План виробництва на рік : автомобілів – 40 тис.шт, моторів – 40 тис.шт., запасних частин- на суму 10 тис.грн, послуги виробничого характеру- 11 тис.грн, залишки незавершеного виробництва : на початок року- 1050 тис.грн, очікувані на кінець року- 100 тис.грн.
Визначити товарну і валову продукцію.

2-й рівень- 0,5 УРБ
Задача 2.
У плановому році підприємство передбачає виготовити продукції на 740 тис.грн, із якої 4,5% буде спрямовано для власних потреб.
Крім того, будуть надані послуги промислового характеру іншим підприємствам на 45 тис.грн и виготовлено напівфабрикатів для реалізації на сторону на 12 тис.грн. Визначити обсяг реалізованої продукції.


3-й рівень- 0,75 УРБ
Задача 3.
Визначити величину реалізованої продукції підприємства та ії прирост у плановому році, якщо у звітному році обсяг реалізації становив 600 тис.грн.
У плановому році підприємство передбачає виготовити продукції на 740 тис.грн, із якої 4,5% буде спрямовано для власних потреб.
Крім того, будуть надані послуги промислового характеру іншим підприємствам на 45 тис.грн и виготовлено напівфабрикатів для реалізації на сторону на 12 тис.грн.

4-й рівень- 1 УРБ
Задача 4.
Обсяг основної продукції підприємства в звітному році має скласти 52000 тис.грн, послуги промислового характеру - 4800 тис.грн.
Вартість виготовлених напівфабрикатів становитиме 5400 тис.грн, з яких 50% буде використано для власного виробництва.
Обсяг незавершеного виробництва на кінець року складе 3900 тис.грн, а на початок- 3200 тис.грн.
Залишки нереалізованої продукції на складі на початок звітного періоду складуть 8200 тис.грн, на кінець цього ж періоду- 3700 тис.грн.
Визначити очікуваний обсяг валової, товарної, чистої та реалізованої продукції, якщо вартість матеріальних затрат і сума амортизаційних відрахувань має скласти 55% товарної продукції.


 КАРТКА- ЗАВДАННЯ
ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ  ДО ТЕМИ 12.2
12.2 «НОРМУВАННЯ ТОВАРНИХ ЗАПАСІВ ТА СИРОВИНИ НА РІЗНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ»

1-й рівень- 0,25 УРБ
Задача 1.
Постачання сировини на підприємство відбувається згідно з даними табліці. Визначити норму поточного запасу за наявністі чотирьох постачальників.
Постачальник
Обсяг однієї поставки, тн
Інтервал між поставками, днів
1
180
30
2
300
20
3
60
10
4
120
30
Разом
660
-

2-й рівень- 0,5 УРБ
Задача 2
За планом завод повинен реалізувати продукції на 15 млн. грн., середньорічна сума оборотних коштів – 3 млн. грн. Внаслідок переводу складання машин на потік тривалість одного обороту скоротилась на 8 днів. Визначити, на яку суму можна збільшити план при тій же сумі оборотних засобів.

3-й рівень- 0,75 УРБ
Задача 3.
Визначити  норматив товарних запасів у сумі і днях з оптової базі наприкінці року (4 квартал) за такими данным:
План оптового товарообігу роком  4 448 тис.грн., зокрема транзитний 400 тис.грн. Удельный вагу складського товарообігу 4 квартал у річному товарообігу 27 %. Норматив товарних запасів на виборах 4 квартал 16 дней.

4-й рівень- 1 УРБ
Задача 4
Визначити загальну квартальну потребу в матеріалах, загальний максимальний потоковий та гарантований запас і загальний максимальний складський запас, якщо програма випуску деталей за квартал – 1000 шт., норма витрат матеріалів на одну деталь у кг: сталі – 70, міді – 6, бронзи – 10. Сталь постачають кожні 20 днів, мідь та брон­зу – один раз на місяць. Середній час затримання поставок: сталі – 5 днів, міді і бронзи – 10 днів. Кількість днів у місяці – 30, у кварталі – 90.


КАРТКА- ЗАВДАННЯ
ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ  ДО ТЕМИ 12.3
 «РОЗРАХУНОК ВАЛОВИХ ВИТРАТ ТА СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ»

1-й рівень- 0,25 УРБ
Задача 1.
Вартість матеріальних витрат складає 125,55 грн на од.
Прямі трудові витрати складають 58,75 грн на од.
Відрахування на соціальні заходи від заробітної плати - 38,2%.
Інші виробничі витрати - 10,20 грн на од.
Визначити виробничу собівартість виробу.
2-й рівень - 0,5 УРБ
Задача 2.
Визначити цехову, виробничу і повну собівартість продукції, виготовленої в січні, за таких даних:
-         вартість витраченої сировини - 20 тис.грн;
-         заробітна плата основних робітників – 1 тис.грн;
-         нарахування на заробітну плату основних робітників – 0,375 тис.грн;
-         витрати на утримання обладнання цехів підприємства – 1,8 тис.грн;
-         амортизація будівлі виробничого корпусу - 2,7 тис.грн;
-         витрати на оренду приміщення офісу – 1,9 тис.грн;
-         заробітна плата адміністративно - управлінського персоналу – 1,1 тис.грн;
-         нарахування на заробітну плату адміністративно - управлінського персоналу – 0,41 тис.грн;
-         витрати, пов’язані з дослідженням ринку – 1,5 тис.грн;
-         витрати на оплату енергії, спожитку підприємством під час виготовлення продукції – 1,75 тис.грн

3-й рівень- 0,75 УРБ
Задача 3.
У звітному періоді підприємство придбало сировини на суму 169 тис.грн і обладнання на суму 120 тис.грн.
У виробництво протягом звітного періоду було видано сировини на суму 140 тис.грн. Обладнання введено в експлуатацію і по ньому нараховано амортизацію в розмірі 21 тис.грн.
Визначити закінчені  витрати звітного періоду.
4-й рівень- 1 УРБ
Задача 4.
У звітному періоді собівартість товарної продукції становила 450,2 млн.грн. Витрати на 1 гривну товарної продукції – 0,89 грн. У плановому періоді витрати на 1 гривну товарної продукції повинні дорівнювати 0,85 грн.
Обсяг виробництва буде збільшено на 8%.
Визначити собівартість товарної продукції планового періоду.


 КАРТКА- ЗАВДАННЯ
ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ  ДО ТЕМИ 12.4
«РОЗРАХУНОК ПРИБУТКУ ТА РЕНТАБЕЛЬНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ»
1-й рівень- 0,25 УРБ
Задача 1.
Розрахувати прибуток і рентабельність підприємства за такими даними :Обсяг товарної продукції – 25500 тис.грн;
Собівартість виготовленої продукції – 19880 тис.грн.

2-й рівень - 0,5 УРБ
Задача 2.
Розрахувати показники рентабельності діяльності виробничого підприємства за такими даними : обсяг випуску продукції – 12240 од., оптова ціна підприємства за одиницю продукції – 27 грн, собівартість одиниці продукції - 23 грн, прибуток від реалізації іншої продукції – 4020 грн, збитки від позареалізаційних операцій - 1835 грн.
Середньорічна вартість основних засобів – 124200 тис.грн, нормованих оборотних засобів – 35,9 тис.грн.
Ставка податку на прибуток – 25%.
3-й рівень- 0,75 УРБ
Задача 3.
За даними, наведеними нижче, потрібно підрахувати приріст прибутку від реалізації продукції та збільшення ії рентабельності в плановому періоді.
Показники
Звітний період
Плановий період
1. Річний обсяг виробництва та реалізації виробів, шт.
28000
42000
2. Ціна за одиницу, тис.грн
84,0
84,0
3. Собівартість одиниці, тис.грн
62,7
60,2

4-й рівень- 1 УРБ
Задача 4.
Виручка від реалізації продукції за рік становить 5200 тис.грн, з якої підприємство сплачує ПДВ у розмірі 1/6 виручки. Собівартість реалізованої продукції - 4200 тис.грн. Доходи підприємства від здачі майна в оренду – 25 тис.грн., від реалізації необоротних активів – 50 тис.грн, від вкладення капіталу на депозитний рахунок – 16 тис.грн, від участі у діяльності дочерних підприємств – 7 тис.грн. Прибуток підприємства оподатковується на ставкою 25%.
Визначити чистий дохід, валовий прибуток, прибуток від іншої операційної діяльності, прибуток від не операційної діяльності, загальний прибуток від звичайної діяльності до оподаткування, податок з прибутку та чистий прибуток.
4.Заключний інструктаж 20 хв.

Під час заключного інструктажу майстер виробничого навчання у формі бесіди пригадує разом з учнями, які знання, вміння та навички вони отримали під час уроку Аналізує діяльність учнів на уроці (індивідуальне виконання завдань, робота в команді, відповіді на запитання). Звертає увагу учнів на помилки, які були допущені під час роботи на уроці. Відмічає найбільш активних на уроці учнів, підводе підсумки, виставляє оцінки.

5.Повідомлення домашнього завдання (5 хвилин)

В якості домашнього завдання учням пропонується:
1)скласти кросворд на пройдену тему, який повинен налічувати не менше 10 слів;
2) повторити відповідний навчальний матеріал з предмету «Бухгалтерський облік», який буде використовуватися при вивченні теми наступного уроку.
3) Вирішити вправу :
Задача
Знайти повну собівартість, прибуток та ціну оптової торгівлі за наведеними даними:
 
№ п/п
Показники
Сума, грн.
1.
Матеріальні витрати
2 000
2.
Електроенергія
300
3.
Паливо
100
4.
Основна заробітна плата
1 500
5.
Додаткова заробітна плата
15 %
6.
Відрахування на соціальні заходи
37,5 %
7.
Загальновиробничі витрати
150 %
8.
Загальногосподарські витрати
130 %
9.
Позавиробничі витрати
2 %
10.
Рентабельність
25 %
11.
Ставка ПДВ
20 %
12.
Збутова націнка
15 %

6.Прибирання робочого місця.
Провести прибирання кабінету в / н.


КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ НДУ

№ з/п
Зміст завдання
УРБ
1.
Виконання картки - завдання 12.1     -1 рівень
0,25
2.
                                                             - 2 рівень
0,5
3.
                                                             - 3 рівень
0,75
4.
                                                              - 4 рівень
1
5.
Виконання картки - завдання 12.2     -1 рівень
0,25
6.
                                                             - 2 рівень
0,5
7.
                                                             - 3 рівень
0,75
8.
                                                              - 4 рівень
1
9.
Виконання картки - завдання 12.3     -1 рівень
0,25
10.
                                                             - 2 рівень
0,5
11.
                                                             - 3 рівень
0,75
12.
                                                              - 4 рівень
1
13.
Виконання картки - завдання 12.4     -1 рівень
0,25
14.
                                                             - 2 рівень
0,5
15.
                                                             - 3 рівень
0,75
16.
                                                              - 4 рівень
1
17.
Відповідь на запитання
0,5- 2










Немає коментарів:

Дописати коментар

Виробниче навчання 23 група

    Тема уроку: Відпрацювання бухгалтерського обліку   грошових коштів у касі підприємства. 1. Поняття та призначення каси. 2. Док...