пʼятниця, 10 квітня 2020 р.

Виробниче навчання 23 група


Тема уроку: Відпрацювання бухгалтерського обліку 
на підприємствах торгівлі.

1. Особливості функціонування і основи побудови обліку в торгівлі.
2. Нормативно-правове регулювання бухгалтерського обліку в торгівлі.
3. Завдання бухгалтерського обліку у діяльності торгівельних підприємств.
4. Характеристика рахунку 28 “Товари” та його кореспонденція з іншими рахунками.

1. Особливості функціонування і основи побудови обліку в торгівлі.
В торгівлі налічується велика кількість підприємств (бази, об’єднання) та їх структурні підрозділи (магазини, кіоски, лотки). В структурі цих підрозділів знаходяться товари, кошти, обладнання, і забезпечити їх можна при умові правильної організації бухгалтерського обліку в торгівлі.
Торгівельна діяльність – це ініціативна самостійна діяльність юридичних осіб та громадян, спрямована на здійснення операцій купівлі-продажу товарів споживчого призначення з метою отримання прибутку. Чинне законодавство поділяє торгівельну діяльність у сфері оптової торгівлі, роздрібної торгівлі та громадського харчування.
Оптова торгівля – це діяльність, спрямована на придбання і відповідне перетворення товарів для наступної реалізації їх підприємствам роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам підприємницької діяльності.
Роздрібна торгівля – це діяльність з продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачем для їх особистого використання незалежно від форми розрахунків.
Громадське харчування – це особливий вид торгівельної діяльності спрямований на забезпечення населення харчуванням.
Бухгалтерський облік на підприємствах торгівлі може бути організований на основі повної централізації або децентралізації або часткової децентралізації облікових робіт.
При повній централізації бухгалтерський облік веде головна бухгалтерія, контора чи відділення, які ведуть облік на основі первинної документації, що подають окремі підприємства (структурні підрозділи). Узагальнений баланс і звіт по торгівельній організації складає головна бухгалтерія.
При повній децентралізації облік зосереджується безпосередньо на підприємствах (базах магазинах).
При частковій децентралізації найбільші підприємства мають свої окремі баланси, а всі інші – обліковуються централізовано в головній бухгалтерії. Важливою умовою правильної організації обліку в торгівельних підприємствах є застосування плану рахунків, які необхідні для обліку та контролю всіх господарських засобів і процесів відповідно до їх економічного змісту та встановлених планів (план по збуту).

2. Нормативно-правове регулювання бухгалтерського обліку в торгівлі. Облік товарів та товарних операцій у торгівельних підприємствах регламентується:
1. Закон України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” від 06.07.1995 р. № 265/95- ВР з наступними змінами і доповненнями.
2. Закон України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” від 16.07.1999 р. № 996-XIV з наступними змінами і доповненнями
3. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій.
4. П(С)БО та ін.

 3. Завдання бухгалтерського обліку у діяльності торгівельних підприємствах.
Правильна організація бухгалтерського обліку в торгових підприємствах повинно забезпечувати: 
·        чітко розроблену товарну номенклатуру з відповідною індексацією, тобто закріплення за кожним товаром конкретного номеру; 
·        своєчасна реєстрація в обліку усіх операцій з надходження та вибуття товарів; 
·        встановлення найбільш раціонального документообороту з використанням єдиних форм документацій та максимальної автоматизації облікових робіт; 
·        правильне оформлення і своєчасне подання документів усіх операцій з прийняття, відпуску та списання товарів відповідними документами та формами; 
·        своєчасне подання МВО усіх документів і звітів про рух та залишки товарів; 
·        систематична звірка даних складського обліку з даними бухгалтерського обліку; 
·        періодична інвентаризація наявності товарів з даними складського та бухгалтерського обліків шляхом складання порівняльних відомостей.

4. Характеристика рахунку 28 “Товари” та його кореспонденція з іншими рахунками.
На рахунку 28 “Товари” ведеться облік руху (надходження, вибуття) ТМЦ, що надійшли на підприємство з метою продажу. Вказаний рахунок використовують в основному збутові торгівельні і заготівельні підприємства, а також підприємства громадського харчування.
Рахунок 28 “Товари” має такі субрахунки:
281 “Товари на складі”
282 “Товари в торгівлі”
283 “Товари на комісію”
284 “Тара під товарами”
285 “Торгівельна націнка”
286 “Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу”

281 “Товари на складі” – застосовують для обліку руху та наявності товарних запасів, що знаходяться на оптових та роздрібних базах, складах, морозильниках та ін.
282 “Товари в торгівлі” – використовують для обліку руху та наявності товарів, що знаходяться на підприємствах роздрібної торгівлі (магазини, кіоски, буфети та ін.).
283 “Товари на комісію” – призначений для обліку товарів, переданих на комісію за договорами комісії та іншими цивільно-правовими договорами, які не передбачають перехід права власності на цей товар до оплати їх вартості.
284 “Тара під товарами” – використовують при обліку наявності та руху тари під товарами і окремо порожньої тари. Торгівельні підприємства можуть вести облік тари за середніми обліковими цінами, які встановлюються керівництвом підприємства за видами (групами) тари і цінами на тару. Різниця між цінами придбання і середніми обліковими цінами на тару відноситься на субрахунок 285 “Торгівельна націнка”.
285 “Торгівельна націнка” – застосовують торгівельно-постачальницькі та збутові підприємства при веденні обліку товарів за продажними цінами, які на цьому субрахунку відображають торгівельні націнки на товари, тобто різницю між купівельною та продажною (роздрібною) вартістю товарів. За кредитом субрахунка 285 відображається збільшення суми торгівельних націнок, за дебетом – зменшення (списання). Списання за рахунками суми торгівельної націнки на реалізовані товари відображається за дебетом субрахунка 285 і кредитом субрахунків 281 та 282.
286 “Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу” – ведеться облік наявності та руху необоротних активів та груп вибуття, які визнаються утримуваними для продажу відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 27 “Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність”.
Субрахунок 289 «Транспортно-заготівельні витрати», введений до Плану рахунків згідно з наказом Мінфіну України від 14.06.2000 р. № 131 «Зміни і доповнення до Положень (стандартів) бухгалтерського обліку», призначений для обліку транспортно-заготівельних витрат, пов’язаних з придбанням товарів (витрат на заготівлю запасів, оплати тарифів (фрахту) за наван­тажувально-розвантажувальні роботи і транспортування запасів усіма видами транспорту до місця їх використання, включаючи витрати зі страхування ризиків транспортування запасів).
Облік витрат операційної діяльності торгових підприємств (витрат, пов’язаних з управлінням діяльністю, реалізацією товарів, та інших операційних витрат) ведуть відповідно на рахунках 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності». Відображені на зазначених рахунках витрати в кінці звітного періоду списуються на фінансові результати (дебет рахунка 791 «Результат операційної діяльності»).
Кореспонденція рахунку 28 “Товари” з іншими рахунками бухгалтерського обліку
Рахунок 28 “Товари” кореспондує з:
Д-т
К-т
К-т 15 “Капітальні інвестиції”
Д-т 15 “Капітальні інвестиції”
20 “Виробничі запаси”
20 “Виробничі запаси”
27 “Продукція сільськогосподарського виробництва”
23 “Виробництво”
28 “Товари”
28 “Товари”
37 “Розрахунки з іншими дебіторами”
37 “Розрахунки з іншими дебіторами”
41 “Пайовий капітал”
42 “Додатковий капітал”
42 “Додатковий капітал”
80 “Матеріальні витрати”
46 “Неоплачений капітал”
84 “Інші операційні витрати”
63 “Розрахунки з постачальниками”
85 “Інші витрати”
64 “Розрахунки за податками”
90 “Собівартість реалізації”
68 “Розрахунки за іншими операціями”
92 “Адміністративні витрати”
71 “Інший операційний дохід”
93 “Витрати на збут”
73 “Інші фінансові доходи”
94 Інші витрати операційної діяльності”
74 ”Інші доходи”
99 “Надзвичайні витрати”

Питання для самоконтролю
1. Які завдання обліку у галузі торгівлі?
2. Назвіть відмінності та спільні риси оптової і роздрібної торгівлі?
3. Організація облікових робіт на підприємствах торгівлі.
4. Відмінність між торгівельним патентом та ліцензією.
5. Особливості нормативно-правового регулювання обліку в торгівлі.


Інструкційно – технологічна картка
до теми:  «Відпрацювання бухгалтерського обліку
на підприємствах торгівлі».

1.                Сформувати зміст господарських операцій та вказати первинні документи на підставі наведеної кореспонденції рахунків (Картка – завдання № 1)

2.                Необхідно перевірити свої знання за допомогою наведеного тесту (Картка – завдання № 2):
-                   тести І-го рівня передбачають розпізнання правильних тверджень по темі (3 бала);
-                   тести ІІ-го рівня передбачають вибір правильної відповіді, яка повинна бути однозначною ( );
-                   тести ІІІ-го рівня передбачають доповнення пропущеної інформації;
-                   тести ІV-го рівня - на конструювання. Вони носять відкритий характер і передбачають чітку відповідь на однозначне питання.

3.               На підставі даних необхідно (Картка –
завдання №3):
-                     1 завдання: записати господарські операції в Реєстраційний журнал і скласти відповідні бухгалтерські проводки.
-                     2 завдання: записати господарські операції в Реєстраційний журнал і скласти відповідні бухгалтерські проводки.
-                     3 завдання: записати господарські операції в Реєстраційний журнал у послідовності, наведеній нижче, і скласти відповідні бухгалтерські проводки
-                     4 завдання: записати господарські операції в Реєстраційний журнал і скласти відповідні бухгалтерські проводки.


Картка – завдання № 1
для самостійної роботи до теми:  «Відпрацювання бухгалтерського обліку на підприємствах торгівлі».

Кореспонденції рахунків
1
Д-т 282     К-т 631
13
Д-т 284     К-т 631
2
Д-т 641     К-т 631
14
Д-т 282     К-т 281
3
Д-т 902     К-т 282 
15
Д-т 791     К-т 44
4
Д-т 791     К-т 93
16
Д-т 703     К-т 641
5
Д-т 702     К-т 641
17
Д-т 201     К-т 46
6
Д-т 362     К-т 702
18
Д-т 374     К-т 631
7
Д-т 20       К-т 42
19
Д-т 28       К-т 641
8
Д-т 23       К-т 13
20
Д-т 371     К-т 311
9
Д-т 31       К-т 46
21
Д-т 93       К-т 685
10
Д-т 91       К-т 13
22
Д-т 311     К-т 361
11
Д-т 312     К-т 702
23
Д-т 92       К-т 661
12
Д-т 685     К-т 311
24
Д-т 93       К-т 65

Картка – завдання № 2
для самостійної роботи до теми:  «Відпрацювання бухгалтерського обліку на підприємствах торгівлі».
Тести

І рівень
1.                      Патент на право здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу - це спеціальний патент.
а) так                        б) ні
2.                      Право на податковий кредит по вітчизняних товарах у платника податку виникає при наявності накладної.
а) так                        б) ні
3.                      Товари на підприємствах роздрібної торгівлі обліковуються у вартісному виразі за продажними цінами.
а) так                        б) ні

ІІ рівень

1.      Первинним документам при надходженні товару на торговельне підприємство є:
а)      товарно-транспортна накладна;
б)      накладна на внутрішнє переміщення;
в)      лімітно-забірна картка;
г)       книга продаж.
2.      Для одержання товарів безпосередньо на складі постачальника чи станції (пристані) призначення, представнику торговельного підприємства видається:
а)      довіреність;
б)      товарно-транспортна накладна;
в)      лімітно-забірна картка;
г)       рахунок-фактура.
3.      Оптовий товарообіг класифікується за:
а)      призначенням;
б)      формою організації;
в)      призначенням та за формою організації;
г)       участю в розрахунках.
4.                Розрахунки за товари, що купуються (продаються), здійснюються між суб'єктами підприємницької діяльності:
а)      лише в готівковій формі;
б)      лише в безготівковій формі;
в)      як в готівковій, так і в безготівковій формі;
г)       в іншій формі.



ІІІ рівень

1.                Патент, що дає право його власнику здійснювати торговельну діяльність виключно з використанням товарів вітчизняного виробництва, - це__________.
2.                Договір, за яким одна сторона зобов'язується за дорученням іншої сторони за винагороду здійснити одну або декілька угод від свого імені, але за рахунок комітента – це_________.
3.                Форма продажу товарів, спрямована на поліпшення торговельного обслуговування населення шляхом максимального скорочення часу на придбання товарів, а також надання додаткових послуг – це________.
4.       Форма роздрібного продажу товарів, що передбачає показ зразків у торговому залі та самостійне ознайомлення з ними
покупців - це       __________.


ІV рівень

1.                Відобразити у вигляді формули порядок формування цін у роздрібній торгівлі.
2.                Відобразити методику обліку строку реалізації в ціні товару.
3.                Відобразити схему реалізації товарів при транзитному обороті з участю в розрахунках.
4.                Відобразити схему реалізації товарів при транзитному обороті без участі в розрахунках.


Картка – завдання № 3
для самостійної роботи до теми:  «Відпрацювання бухгалтерського обліку на підприємствах торгівлі».


Завдання 1:  Підприємством оптової торгівлі протягом звітного періоду були зареєстровані такі господарські операції, пов’язані з придбанням товарів:

№ з/п
Зміст господарської операції
Сума, грн

Перша подія — надходження товарів

1
Оприбутковано придбані у постачальників товари за відпуск­ними (договірними) цінами (без ПДВ)
400 000
2
Зараховано до податкового кредиту суму ПДВ, нараховану постачальникам при придбанні товарів у звітному періоді
80 000
3
Перераховано постачальникам в оплату вартості придбаних товарів
480 000
4
Відображено заборгованість стороннім організаціям за надані послуги щодо транспортування, навантажувально-роз­вантажувальних робіт, страхування вантажу тощо (без ПДВ)
15 000
5
Відображено суму податкового кредиту по ПДВ
3000
6
Перераховано з поточного рахунку оптового підприємства стороннім організаціям в оплату вартості наданих послуг (з ПДВ)
18 000

Перша подія — передоплата

1
Перераховано постачальникам у порядку попередньої оплати за товари, що підлягають до поставки згідно з договором (у тому числі ПДВ 80 000 грн)
480 000
2
Зараховано до податкового кредиту суму сплаченого ПДВ
80 000
3
Оприбутковано одержані від постачальників попередньо оплачені товари за відпускною вартістю (без ПДВ)
400 000
4
Одночасно відображено у розрахунках на суму податкового кредиту по ПДВ
80 000
5
Відображено заборгованість стороннім організаціям за надані послуги щодо транспортування товарів, навантажувально-розвантажувальних робіт, страхування вантажу тощо (без ПДВ)
15 000
6
Відображено суму податкового кредиту по ПДВ
3000
7
Перераховано з поточного рахунку оптового підприємства стороннім організаціям в оплату вартості наданих послуг (з ПДВ)
18 000

Що треба зробити. Записати господарські операції в Реєстраційний журнал і скласти відповідні бухгалтерські проводки.

Завдання 2:  Протягом звітного періоду підприємством оптової торгівлі зареєстровано такі господарські операції, пов’язані з придбанням товарів по імпорту:

№ з/п
Зміст господарської операції
Сума, грн
1
Відображено митну вартість одержаних по імпорту товарів згідно з ввізною митною декларацією
50 000
2
Відображено сплачені органу митного контролю при офор­мленні митної декларації:


— ввізне мито
2500

— митні збори
500
3
Відображено суму податкового зобов’язання по ПДВ, визначену за встановленою ставкою до митної вартості товарів (з урахуванням сплаченого мита і митних зборів)
10 600
4
Відображено сплату органу митного контролю належної суми ПДВ
10 600
5
Включено до собівартості придбаних по імпорту товарів суму сплаченого мита і митних зборів
3000
6
Перераховано з валютного рахунка підприємства нерезиденту в оплату вартості придбаних по імпорту товарів
50 000
Що треба зробити. Записати господарські операції в Реєстраційний журнал і скласти відповідні бухгалтерські проводки.

Завдання 3:  За даними товаросупровідних документів, одержаних від постачальника, значиться: вартість відвантажених товарів за відпускними цінами — 96 000 грн (у тому числі ПДВ — 16 000 грн). Фактична вартість одержаних товарів — 93 600 грн (у тому числі ПДВ — 15 600 грн). Вартість нестачі товарів — 2400 грн (у тому числі ПДВ — 400 грн).
Згідно із складеним актом установлено причини нестачі:
-                     в межах норм природного убутку при перевезенні — 1200 грн;
-                     понад норму природного убутку з вини транспортної
організації — 960 грн;
-                     понад норму природного убутку з вини посадової матеріально відповідальної особи, що супроводжувала вантаж, — 240 грн.
Фактично одержані товари вартістю 93 600 грн (у тому числі ПДВ — 15 600 грн) оприбутковано. Транспортній організації на вартість нестачі товарів на суму 960 грн пред’явлено претензію, яка нею визнана.
Що треба зробити. Записати господарські операції в Реєстраційний журнал у послідовності, наведеній нижче, і скласти відповідні бухгалтерські проводки:

№ з/п
Зміст господарської операції
Сума, грн
1
Оприбутковано фактично одержані від постачальника товари за відпускною (договірною) вартістю (без ПДВ)
93 600
2
Відображено суму ПДВ, що відноситься до фактично одер­жаних товарів (на яку підприємство набуло права на подат­ковий кредит)
15 600
3
Відображено вартість нестачі товарів при перевезенні з причин її виникнення:


— в межах норм природного убутку (включається до первинної вартості товарів згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 9 «Запаси»)
1200

— з вини транспортної організації
960

— з вини посадової матеріально відповідальної особи, що супроводжувала вантаж
240

Разом
2400
4
Відображено за складеним розрахунком суму збитку, нанесену підприємству нестачею товарів з вини матеріально відповідальної особи (що підлягає відшкодування нею)
576
5
Перераховано з поточного рахунку оптового підприємства постачальнику в оплату вартості товарів (згідно з розрахунковими документами постачальника)
96 000
6
Зараховано на поточний рахунок оптового підприємства кошти, одержані від транспортної організації за пред’яв­леною претензією у відшкодування вартості нестачі товарів при перевезенні
960

Завдання 4:  Протягом звітного періоду підприємством оптової торгівлі зареєстровано такі господарські операції, пов’язані з реалізацією товарів зі складів і баз:
№ з/п
Зміст господарської операції
Сума, грн

Перша подія — відвантаження товарів

1
Відвантажено в порядку реалізації покупцям товари за відпускною (договірною) вартістю (в тому числі ПДВ — 120 000 грн)
720 000
2
Відображено суму податкового зобов’язання по ПДВ з доходу від реалізації
120 000
3
Списано за собівартістю реалізовані товари
440 000
4
Списано на собівартість реалізації транспортно-заготі­вельні витрати, що відносяться до реалізованих товарів
36 000
5
Зараховано на поточний рахунок оптового підприємства кошти, одержані від покупців за реалізовані товари
720 000
6
Відображено суму нарахованого податку на прибуток від звичайної діяльності
24 000
7
Списано в кінці звітного періоду на фінансові результати:


— суму чистого доходу від реалізації


— суму нарахованого податку на прибуток


— собівартість реалізованих товарів


(суми по операції визначити самостійно)

8
Визначено і списано фінансовий результат від реалізації (суму визначити самостійно)

Перша подія — надходження коштів від покупців (передоплата)
1
Зараховано на поточний рахунок оптового підприємства кошти, одержані від покупців у порядку попередньої оплати за товари, що підлягають до поставки згідно з договором (у тому числі ПДВ — 120 000 грн)
720 000
2
Відображено суму податкового зобов’язання по ПДВ
120 000
3
Відвантажено покупцям попередньо оплачені товари за відпускними (договірними) цінами
720 000
4
Відображено після відвантаження покупцям попередньо оплачених товарів (визнання доходу) суму податкового зобов’язання по ПДВ, визначену за встановленою ставкою до суми доходу (без ПДВ)
120 000
5
Списано за собівартістю відвантажені покупцям у порядку реалізації товари
440 000
6
Списано на собівартість реалізації транспортно-заготі­вельні витрати, що відносяться до реалізованих у звітному періоді товарів
36 000
7
Відображено суму нарахованого податку на прибуток

24 000
8
Списано в кінці звітного періоду на фінансові результати:


— суму чистого доходу від реалізації товарів


— суму нарахованого податку на прибуток


— собівартість реалізованих товарів


(суми по операції визначити самостійно)

9
Визначено і списано фінансовий результат від реалізації товарів (суму визначити самостійно)


Що треба зробити. Записати господарські операції в Реєстраційний журнал і скласти відповідні бухгалтерські проводки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Виробниче навчання 23 група

    Тема уроку: Відпрацювання бухгалтерського обліку   грошових коштів у касі підприємства. 1. Поняття та призначення каси. 2. Док...